To tradycyjna kuchnia ze Sri Lanki, na która wpływ mają także położone nieopodal Indie. To kuchnia pełna ostrych przypraw, wśród których królują: kolendra, cynamon, chilli czy kardamon.
Chociaż, oczywiście nieprzyzwyczajonym do tych smaków turystom z Europy nie serwuje się często tak tradycyjnie pikantnych dań.
Kuchnie | Curry jest tutaj przyprawą wszechobecną (Chili, Curry, Garlic Spices in Wooden Spoon by Marco Verch Professional Photographer na licencji CC BY 2.0)
Ulubione potrawy mieszkańców Sri Lanki
Mieszkańcy Sri Lanki opierają swoją kuchnię na owocach morza, przyprawach, ryżu czy koźlim mięsie. Kochają warzywne, ostre pikle, które często dodają do posiłków. Można na przykład posmakować w lankijskim curry, wyrabianym z mięs: koźlego, drobiowego i owoców morza z dodatkiem ryżu. Kiedy zgłodniejemy możemy poczęstować się jednym z licznie tutaj serwowanych drobnych drożdżowo-ryżowych chlebków, które tutaj nazywa się „hoppers” i zajada w towarzystwie jajek, mleka czy owoców. Często też hoppers jest podstawą deseru. Jeśli już o słodkościach mowa, to warto na pewno spróbować „pittu” czyli tradycyjne ciasto, wyrabiane na parze. Pittu także podawane jest do mięs i warzyw.
"Lampries"
Curry, które tutaj jest wszechobecne można także zastąpić tradycyjną potrawą zwaną „lampries”, czyli czymś, w czym można posmakować wpływy kuchni holenderskiej. To nic innego jak potrawa przyrządzona z: ryb, warzyw, przypraw i dodatku oleju kokosowego. Najczęściej podaje się je z gotowanym ryżem i frykadelkami. Skoro wspominamy już o oleju kokosowym to warto zauważyć, ze kokos i jego pochodne są tutaj tak często spotykane, ze śmiało można zaryzykować stwierdzenie, iż jest niemal w każdym daniu. Można zjeść kokosowe curry, kokosowy sambal czy ciasto limonowo-kokosowe. Kuchnia lankijska serwuje także „dodol” – pudding z dodatkiem kokosowego mleczka.
Na lankijskich straganach możemy poczęstować się pasztecikami z nadzieniem, ryżowymi ciasteczkami, czy pysznymi naleśnikami, o korzennym środku, zwanymi „roti”.
Oprócz tradycyjnego tutaj curry i wszelkiej postaci mleka kokosowego Lankijczycy uwielbiają pić herbatę oraz soki z licznie występującymi owocami: mangostan, rambutan, durian czy jackfruit. Z ananasa, papai, arbuza czy awokado pije się świeże soki i przyrządza sałatki.
Kuchnie | Jackfruit - niezwykle popularny owoc na Sri Lance (India - Sights & Culture - Jackfruit 2 by McKay Savage na licencji CC BY 2.0)
Ze wszechobecnych kokosów destyluje się nawet wódkę zaś z do popicia często służy herbata z dodatkiem mleka kokosowego lub popularne tutaj piwo imbirowe.
Korzystając z dobrodziejstw i pomysłów kuchni lankijskiej możemy sobie przyrządzić marchewkową chałwę (marchew, cukier, mleko, woda, orzechy nerkowca, masło, kardamon) albo kokosowe naleśniki (wiórki kokosowe, cukier brązowy i kardamon do smaku). Na pewno egzotycznym daniem na naszym stole będzie lankijska kwaśna zupa, nazywana tutaj „thambing hodhi” . Przyrządza się ją z mielonej kolendry, mielonego kuminu, chilli, curry, czosnku, cebuli, gorącej wody i pasty tamaryndowej.
Zainteresują Cię również